Нагласа за развитие – в днешно време можем да срещнем

...
 Нагласа за развитие – в днешно време можем да срещнем
Коментари Харесай

Важни ли са шестиците в училище или кои са уменията, които правят човека успешен

 Нагласа за развиване – в днешно време можем да срещнем тази фраза в разгласи за работа, професионални автобиографии, изложение на образования за личностно или професионално развиване. Но настройката за развиване не е някакво ново изобретение и постоянно е била основна за оцеляването на човешкия тип. Да, още от палеолита! Факт е, че в днешно време като че ли сме преоткрили значимостта на тази настройка и тя се е трансформирала в един от главните маркери за личностен и професионален триумф. Защо?

 Ако и вие сте съгласни, че триумфът в живота не зависи от шестиците на изпитите в учебно заведение, значи се присъединявате към болшинството от учители, политици, психолози, откриватели и други, които са на същото мнение. В днешния бързо изменящ се от технологията и научния прогрес свят все по-силно отеква различен по-голям въпрос: “Какви тогава са тези умения и познания, които вършат индивида сполучлив? ”

 Вие като учители, които всеки ден се изправяте пред формиращите се човешки персони, най-добре знаете, че настройките, уменията и навиците на едно дете са извънредно значими за неговия триумф в учебно заведение. И действителността след учебно заведение не е доста по-различна. Компаниите не търсят хората, които знаят какъв брой тъкмо е висок връх Еверест. Компаниите наемат хората, които могат сполучливо да ръководят планове, да си слагат цели, да намират способи да преодоляват компликациите, които изникват по време на работния развой, да си сътрудничат с сътрудниците и да работят добре в екип. А тези настройки, умения и привички се построяват още в учебно заведение.

 Затова и през последните години политици, учители, психолози и учени започнаха да слагат все по-силен акцент върху развиването на “неакадемичните умения ”.Някои ги назовават “меки умения ”, други “съществени умения за работното място ”, трети НСН (нагласи, основни умения и привички, на англ. MESH (mindsets, essential skills and habits)).В prepodavame.bg използваме термините “умения на 21 век “, “емоционална просветеност ” и “социално-емоционални умения ”, които обгръщат част от другите аспекти на тези умения и настройки.

И въпреки да има някои разминавания в описанието и наименованията, всички те адресират оня общ набор от умения и настройки, които ни разрешават да разбираме и управляваме себе си, да разбираме другите и да можем да поддържаме връзка с тях, да си слагаме смислени цели и да взимаме решения отговорно.

Нагласата за развиване стои паралелно до тези основни пълномощия. Можем да я причислим към умеенето за самоуправление. Ако желаете да разберете повече за него, прочетете публикацията ни “Какво съставлява социално-емоционалното учене? ”. А в този момент дано разгледаме настройката за развиване по-отблизо.

Различни настройки, разнообразни възпитаници

Учениците с закрепена настройка имат вяра, че интелигентността и гениите са вродени черти, които в никакъв случай не се трансформират. Може би сте чували някои ваши възпитаници да споделят: “Аз не съм добър по литература! Не мога да се науча да пиша есе! ”. Тези възпитаници постоянно се опасяват да не наподобяват “глупави ”, просто тъй като в тяхната визия човек е “умен ” в някои области и “глупав ” в други… и това не може да се промени. Обикновено децата с закрепена настройка се разстройват, когато създадат неточност, тъй като в тяхната визия грешката не може да бъде поправена, човек не може да напредне в област, “която не му се отдава ”.Тези възпитаници елементарно се отхвърлят при сложни задания. И това е разумно – когато смяташ, че задачата изисква познание или умеене, което ти нямаш и няма по какъв начин да научиш (защото “не си добър по този предмет ”), тогава напълно естествено е да се откажеш, тъй като напъните ти да решиш задачата ще са безсмислени.

От друга страна, децата с настройка за развиване имат вяра, че уменията им могат да се трансформират вследствие на положените старания, упоритостта и това какъв брой се упражняват. Учениците с настройка за развиване биха споделили: “Имам двойка на есето по литература. Трудно ми е да пиша есета. Но в случай че се упражнавам задоволително до края на годината могат да изкарам 6! ”. Учениците с настройка за развиване употребяват грешките като основа за развиване -виждат къде са сбъркали и върху какво би трябвало да се упражняват. Тези деца одобряват компликациите като нещо, което може да бъде преодоляно. Всичко това ги прави настоятелни при превъзмогване на пречките.

Изследванията в тази област демонстрират, че учениците с настройка за развиване:

са по-мотивирани и въвлечени в образователния развой, даже когато задачата е трудна; са по-склонни да прегледат още веднъж и да ревизират работата си; имат по-добри резултати на тестванията по математика и български език; по-рядко получават слаби оценки и имат по-висок общ успех; по-вероятно е да завършат гимназия и университет.

Как да изградя настройка за развиване у учениците?

Вероятно си мислите: “Да, всичко звучи отлично. Ясно е, че настройката за развиване е значима. Но по какъв начин да я развия в моите възпитаници? ”. Надали ние от prepodavame.bg можем да отговорим на този въпрос в рамките единствено на една публикация. Затова сме планували цяла серия от публикации, с които да ви споделим разнообразни практики за насърчаване на настройката за развиване у вашите възпитаници.

Все отново има някои съществени стъпки, които можете да предприемете още в този момент, с цел да създадете подобаващата “почва ” за развъждане на настройката за развиване у вашите възпитаници:

1. Поощрявайте положените старания, а не крайния резултат

Може би множеството от нас не са били възпитавани тъкмо по този начин, само че в действителност е доста значимо да насърчаваме напъните, които детето е положило, а не крайния резултат. Дори и крайният резултат да не е изцяло засищащ, насочвайки вниманието към напъните на ученика, вие ще го насърчите да продължава да се упражнява. А упражнявайки се, учениците сигурно ще напреднат.

Можете да казвате неща от вида: “Браво, справил си се добре! Положил си доста труд, с цел да стигнеш дотук! ” или “Поздравления, че не се отхвърли! Личи се, че си употребявал разнообразни тактики, с цел да стигнеш до този резултат! ”

2. Създайте просвета в класната стая, която да толерира допускането на неточности и предприемането на опасности

Ето и една хитрост за вашата класна стая: представяйте компликациите и провокациите като нещо вълнуващо и забавано, а лесните задания като скучни и неразвиващи за мозъка. Така ще се сдобиете с възпитаници, които са въодушевени да вършат сложни неща във вашите часове. Нещо повече – вашите възпитаници ще обичат да опитват, до момента в който намерят вярно решение. Използвайте грешките, които позволяват като опция да задълбочите в материала. Обсъждайте с учениците какво не се е получило добре в техния метод към задачата. А най-после ги насърчете да помислят какво по-различно могат да създадат, с цел да получат по-добри резултати.

Пример: “Когато приключите с това упражнение, ще помоля всеки да показа една неточност, която е позволил, тъй като грешките ни оказват помощ да учим и напредваме! ”

3. Представете мозъка като нещо, което пораства и се развива

Защо да не предложите на учениците си да украсят класната стая с постери, които да показват мозъка като орган, сходен на мускул? Тоест колкото повече се упражнава, толкоз повече пораства и се развива.

Всъщност тъкмо това демонстрират и последните проучвания в невробиологията: мозъкът е еластичен и колкото повече го подтикваме, толкоз повече нови невронни връзки се образуват. Нещо повече – явлението се следи през целия живот на човек! Разкажете на децата за гъвкавостта на мозъка – проучванията демонстрират, че това познание ще им помогне да засилят своята настройка за развиване. (4)

4. Насърчете учениците да оказват поддръжка един на различен

Окуражавайте учениците, които се оправят по-добре с образователния материал, да поддържат останалите си съученици. Могат да им оставят мотивиращи бележки, в които изясняват своето схващане за настройката за развиване и да им припомнят да не си поставят етикети поради това, че сега не се оправят с нещо.

Може и да насърчите учениците да споделят между тях тактики, които са им помогнали да се оправят с образователен материал, който ги е затруднявал. Така освен ще затвърдите настройката за развиване на децата, само че и ще създадете положителна подкрепяща атмосфера в класната стая.

5. Наблегнете на процеса на учене и на упоритостта

Както обсъдихме нагоре, настройката за развиване се култивира, когато акцентираме не на крайния резултат (например шестицата на контролното по математика), а на процеса на учене (например: “Какво направих, с цел да схвана по-добре по какъв начин се вземат решение текстови задания за време, скорост и път? ”).

За да научите учениците си да обръщат внимание на процеса, акцентирайте върху него и в класната стая. Може да извършите това като насърчите учениците да споделят “черновите си ” или пък междинния прогрес по груповия план, който сте им задали. Така учениците ви ще могат да видят по какъв начин работата им се усъвършенства след полагането на старания и след приемането на противоположна връзка. Една подсказка от нас – в случай че позволите на учениците си да дават противоположна връзка между тях, още веднъж ще насърчите основаването на положителна и подкрепяща атмосфера в класната стая.

Как настройката за развиване на моите възпитаници ще помогне и на мен като преподавател?
Всеки преподавател желае да има възпитаници, които са сполучливи освен в учебно заведение, само че и в живота след него. Нагласата за развиване може да сбъдне това. Но освен!

Една от най-прекрасните човешки черти е способността ни да се променяме и развиваме непрекъснато. Да се учим от всеки опит. Затова и най-вълшебната страна на работата върху настройката за развиване е, че до момента в който подтикваме напредъка на децата, ние предизвикваме себе си и личните си настройки. А какво по-развиващо от това?

Инфо: www.prepodavame.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР